reumatologia-budapest-pest-megye-2
reumatologia-budapest-pest-megye-2

Reuma Reumatológia magánklinika Budapest

Reumatológia

A reumatológia a mozgásszervi betegségek konzervatív, azaz nem műtéti kezelésével foglalkozó szakterület. Ide sorolhatók a gerinc, a porckorongok, a csontok, az ízületek és a körülvevő szalagok, inak, izmok megbetegedései, ill. sérülések utáni rehabilitációja.A reumatológiai megbetegedések jellegzetes típusai a gyulladásos (autoimmun vagy anyagcsere eredetű) és a kopásos ízületi betegségek. A reumatológia foglalkozik a csontritkulás kezelésével és a gerincet érintő betegségekkel is.

Leggyakoribb reumatológiai betegségek:

 • derékfájás, nyaki és háti gerinc panaszok
 • arthrosis (porcok károsodása miatt kialakuló ízületi degeneráció)
 • ízületi fájdalmak (váll, könyök, csukló, csípő, térd, boka)
 • Ínhüvelygyulladások, enthesitisek( pl.teniszkönyök)
 • autoimmun betegségekhez társuló ízületi gyulladás,fájdalom
 • Spondylarthritis
 • pikkelysömörhöz (psoriasis), köszvényhez társuló ízületi gyulladás
 • csontritkulás
 • Sportsérülések és műtétek utáni rehabilitáció
Reumatológia Budapest szívében a Parlamenttel szemben

Alkalmazott terápiák:

Safe Laser 1800 Infra infravörös (808nm-es) kezelés fénye sokkal mélyebb rétegekben nyelődik el, a piros fényű lézereké, akár 10 cm mélyen is érvényesül hatása. Kiválóan használható pl. mozgásszervi betegségek terápiájában, ahol fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása van és gyorsítja az izmok, inak, ízületek gyógyulását. Nagyobb dózis esetén az ízületi porcfelszínek és a porcok regenerálásra is alkalmas lehet.
Fogászati kezelések,műtétek után segíti a hatékonyabb gyógyulás. Implantátumok beültetésénél gyorsítja a csontosodási folyamatoka.

Különféle injekciózási technikák – lokális injekciók, szteroid injekciók, fájdalom csillapítás, kollagén terápia, hyaluronsavas feltöltés.

Hyaluronsavas feltöltés: Az ízületbe adott hyaluronsavat tartalmazó injekció, melyet kopásos térd ízületi elváltozásoknál alkalmazzuk a panaszok csökkentésére és a hosszú távon a porcok megőrzésére.

MD Orvosi Kollagén: Gyors, hatékony és természetes! Injekciós, de kíméletes és természetes terápia, mely hatékonyan képes csökkenteni a kopás, gyulladás, túlerőltetés, sportsérülés során fellépő fájdalmat hosszú távon is, a szöveti szerkezet javításával

Kinesio Tape terápia: Az elasztikus ragasztó szalaggal végzett, a szervezet öngyógyító folyamatait aktiváló, gyógyszermentes, gyors, fájdalommentes terápiás eljárás. Hatása függ a szakszerű ragasztási technikától: erősítő,korrigáló, vagy regeneráló hatást lehet vele elérni. Hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi rehabilitációban műtétek után.

  Reumatologia  Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot (kötelező)

  Reumatológia Budapest szívében a Parlamenttel szembenA reuma (görög: rheuma) gyűjtőfogalom, ezen a néven foglalják össze a köznyelvben a szervezetben részben allergiás alapon, részben hormonális összefüggések zavarai következtében kialakuló különféle megbetegedéseket.[1]

  A kifejezést a 2. század óta a tudomány mindmáig hordozza. Annak az időnek nagy orvosa, Galenus úgy vélte, hogy a testnedvek megromlása (reuma = nedv) okozza a szervezet valamennyi betegségét, köztük a mozgásszervekét is. Így maradt ránk megtévesztő, félrevezető gyűjtőfogalomként mindmáig az ízületek, az inak, az izmok, a csontok, sőt az idegek fájdalmas megbetegedésére utaló fogalom, a reuma.[2]

  A három legfontosabb ízületi betegség[2]:

  Elsősorban a gyermek- és a fiatalkor betegsége. 25 éves koron túl igen ritka, 40 év felett pedig csak szórványosan fordul elő.[2]
  Ez a betegség a fiatal felnőttek, a 20–40 év közöttiek betegsége.[2]
  Elsősorban az idősebb kor betegsége

  Reumatológia

  Mivel foglalkozik a reumatológia?

  A reumatológia a mozgás szervrendszerének ízületeken kívüli részeinek (inak, izmok, szalagok), valamint a gerinc elváltozásainak konzervatív, nem műtéti kezelésével foglalkozik.

  A szerzett, valamint veleszületett mozgásszervi elváltozások helyreállító, illetve műtéti kezelésével (protézisek beültetése, csont-, illetve porcpótlás, korrekciók) az ortopédia foglalkozik.

  Mit vizsgál a reumatológus?

  A reumatológia a belgyógyászat egyik szakága, amely a mozgásszervek ízületen kívüli részeinek – inak, izmok, szalagok – valamint a gerinc megbetegedéseire specializálódott. Konzervatív kezelések (gyógyszerek, fizioterápia) segítségével gyógyít.

  A reumás megbetegedés fájdalmat, működészavart és merevséget okoz az izmokban, az inakban, a gerincen, és az ízületekben. A tünetek tarthatnak pár napig, vagy akár évekig is, kis kellemetlenséget vagy komoly mozgáskorlátozottságot okozva.

  A reumatológus foglalkozik

  • a gerinc,
  • a porckorongok,
  • a csontok,
  • ízületek
  • illetve az azokat körülvevő szalagok, inak, izmok megbetegedéseivel.

  Milyen panaszokkal érdemes reumatológushoz fordulni?

  Az első és legfontosabb tünet a fájdalom, amely a reggeli ízületi merevséggel kezdődik, mely bemozgatásra csökkenhet. Nagyobb fizikai terheléskor ismét fokozódik a fájdalom intenzitása, ami pihenésre alábbhagy. A fájdalom miatt az ízület terhelése is megváltozik, ilyenkor önkéntelenül kíméljük az adott ízületet, cserébe jobban terhelve egy másikat.

  A fájdalom mellett a másik legszembetűnőbb tünet a mozgáskorlátozottság. Ehhez nem csak az ízfelszínek kopása, de a környező szalagok zsugorodása, az izmok erejének csökkenése is hozzájárul.

  Gyulladásos ízületi betegségek esetében az érintett területen a gyulladásos ízületi folyadék felszaporodása duzzanatot okoz, ami jelentős fájdalommal jár. Ezt kísérheti bőrpír, illetve egyéb társtünetek is, mint láz, étvágytalanság, gyengeség.

  A szakorvosi vizsgálat során felmerülő egyéb tünetek lehetnek az ízületek nyomásérzékenysége, valamint mozgatáskor a ropogás.

  Klinikáinkon elérhető kezelések

  Gyógytorna

  Gyógymasszázs

  Fizikoterápia keretein belül:

  • Ultrahangos kezelés (száraz és víz alatti egyaránt)
  • Elektroterápiás kezelések (Iontoforézis, Interferencia, szelektív ingeráram, TENS, galván)

  Szükség esetén azonnali fájdalomcsillapítás

  • Szteroid és non-szteroid csillapítók

  Kúraszerű injekciós kezelések

  • Ízületbe, izomzatba és gerincközeli izomzatba adott injekciók

  Kúraszerű infúziós kezelések mozgásszervi problémákra

  • Isiász infúzió
  • Neodolpasse infúzió

  Milyen betegségeket gyógyít a reumatológus?

  Szorosan az ízületet érintő betegségeket leegyszerűsítve két nagy csoportra lehet osztani: a kopásos (más néven degeneratív) és gyulladásos ízületi megbetegedésekre. Fontos különbséget tenni a két csoport között, mert kezelésük különböző eljárást igényel.

  Kopásos ízületi betegségek (arthrosis, osteoarthritis)

  Elsősorban a különböző leépülési folyamatokat soroljuk ide, amelyek az ízületi porc károsodásával járnak.  A kopásos ízületi betegségek leggyakrabban a térd, a csípő, és a kéz kisizületeit érintik, 50 éves kor felett a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számítanak.

  A porcképződésben történő egyensúly felbomlását okozhatja elsődleges (öröklött faktorok és genetikai eltérések) és másodlagos arthrosis is. A másodlagos ízületi kopás esetén megnevezhető a konkrét kiváltó ok, amely bekövetkezhet sérülés, vagy a megváltozott terhelési viszonyok miatt, s ezáltal beindul a porc leépülésének folyamata.

  Gyulladásos ízületi megbetegedések (arthritisek)

  Számos kórkép tartozik a gyulladásos ízületi betegségek sorába, amelyek jelentkezhetnek egy, vagy több ízületet érintő akut, illetve krónikus panaszokkal. Az érintett ízület általában duzzadt, vörös, fájdalmas, és a gyulladás következtében jelentősen beszűkül mozgástartománya.

  A gyulladást általában az ízületi tokot belülről borító ízületi hártya gyulladása váltja ki, aminek következtében felszaporodik az ízületen belül az ízületi folyadék. Ez okozza a duzzanatot és a feszülés révén a fájdalmat is.

  Okozhatja autoimmun folyamat (pl. rheumatoid arthritis), fertőzés, anyagcserezavar (pl. köszvény), illetve kapcsolódhat más betegséghez is.