Kezdőlap / Laboratóriumi szolgáltatások

Laboratóriumi szolgáltatások

Általános vérvétel

Csomagjaink között megtalálja a legszélesebb nagyrutin vizsgálatokat melyek szükségesek lehetnek a kivizsgáláshoz, terhesség alatt, sportolóknak, műtét előtt.

Vizelet és székletvizsgálat

Gyakori húgyúti fertőzések, emésztőrendszeri problémák esetén, sportorvosi és egyéb szűrővizsgálatokhoz végezze el a szükséges vizelet és székletvizsgálatainkat.

Mikrobiológiai mintavételezés

Fertőzések kivizsgálására alkalmas tenyésztéses vizsgálatok, széklet, vizelet, orrváladék, torokváladék, sebváladék STD panel vizsgálatok.

Tanácsok vérvételhez

Rutinlaborok műtéti panel

Allergia és intolerancia vizsgálat

Állapotfelmérésre,éves, rendszeres szűrésre,  sportorvosi vizsgálathoz, különböző betegségek ,pl. pajzsmirigybetegség, anyagcsere rendellenességek, vérszegénység, fertőzés, gyulladás  vagy azok esetleges felmerülése esetén, gyógyszerek szedése mellett szükségünk lehet laboratóriumi paraméterek meghatározására.

Az általános laborvizsgálat során legtöbbször a teljes vérkép , máj- és vesefunkció, zsíranyagcsere, süllyedés, vércukor, vizelet, húgysav, teljes vérkép, CRP, vas vizsgálatokat végzünk. Csomagjainkban számos betegségcsoportra , ill. egyéb szempontok szerint összegyűjtött vizsgálatokat állítottunk össze.

A legtöbb vizsgálat éhgyomorra, a reggeli órákban történik, de ez alól számos kivétel lehet, ezért vérvétel előtt érdemes egyeztetnie kollégánkkal, aki segítségére lesz abban, hogy milyen előkészületre lehet szükség. A vizsgálatokhoz leggyakrabban reggeli első ún „középsugaras” vizelet szükséges.

Tervezett műtét előtt szükség van úgynevezett műtéti panel készítésére, mely általános vérvételen kívűl alvadási paramétereket és vércsoport+ ellenanyag vizsgálatot is tartalmaz. Ezt a műtét előtt 1-2 héttel érdemes elvégeznie.

Alapvető különbség van az allergia és az intolerancia között. Érdemes átgondolni a tüneteket és panaszokat mielőtt kiválasztjuk a megfelelő vizsgálatot, ha szükséges ebben segítünk Önnek.

Az ételérzékenységre –intoleranciára leggyakrabban az emésztési panaszok hasfájás, puffadás, hasmenés, székrekedés, vagy bármely hasi diszkomfort érzés utalhat. Az ételintolerancia tüneteit elsősorban az emésztőrendszer váltja ki.

Az ételallergia esetén jelentkező tünetekért az immunrendszer felelős,- a szervezet védekező rendszere tévesen úgy reagál bizonyos élelmiszerekre, mintha azok károsak lennének, ezért az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy az idegen anyaggal szemben védekezzenek.

Főbb tünetei: az ajkak esetleg arc vagy a test nyálkahártyájának megduzzadása légzési nehézség, bőrviszketés; csalánkiütés – gyorsan kialakuló, kiemelkedés nélküli piros foltok a bőrön, melyek változtatják helyüket a -hasi fájdalmak, hasmenés, hányás, émelygés;szédülés, ájulás.

Fontos tudni, hogy az allergiavizsgálatokat akkor érdemes elvégezni, ha előtte hosszabb ideig anllergiaellenes szert- úgynevezett antihisztamint -nem szedett be.

Tumormarker és hormonvizsgálat

Magzati kockázatbecslés és genetikai szűrés

A ciklusfüggő hormonvizsgálat első vérvétel a menstruációs ciklus 3-5 napján történik ( FSH, LH, tesztoszteron, prolaktin, ösztradiol), második vérvétele 21. napján (progeszteron) történik.A vizsgálat eredményeképpen általános képet kapunk a hormonháztartásról. Mikor van szükség a vizsgálatra? Menstruációs ciklus zavar, meddőség (infertilitás), menopauza (változókor) esetén, agyalapi mirigy, valamint a petefészkekrendellenességeivel járó betegségek diagnosztizálásában.

Férfiaknál a nemi hormonok meghatározására szükség lehet potenciazavarok esetén ill. sportolóknál állapotfelmérésre, vagy teljesítménynövelő szerek okozta problémák esetén.

A tumormarker vizsgálatok önmagukban nem diagnosztikus értékűek, pozitív esetben mindenkor szükség van egyéb kiegészítő diagnosztikai vizsgálatokra is.

A vérből végzett tumormarker vizsgálat nem közvetlenül a daganatot jelzi, hanem a daganat által esetlegesen termelt fehérjék mennyiségét méri. Ezáltal segítséget nyújthat számos daganatos állapot diagnózisához, illetve a betegség monitorozásához. A vizsgálat fő javallata a daganatos kezelés megkezdése előtti mérés, majd a kezelés után az állapot követése.

A kötelező 12 hetes genetikai ultrahang vizsgálat fontos kiegészítője a több formában elérhető Down szűrés. A Down-kór (21-es triszómia) olyan kromoszóma rendellenesség, melyet a 21-es kromoszóma többlete okoz (kettő helyett három 21-es kromoszóma van a sejtekben).A Down-kór gyakorisága az anyai életkor előrehaladtával növekszik. Magyarországon a 37 év feletti várandósoknál felajánlják a magzat kromoszóma-vizsgálatát.

A köztudattal ellentétben ilyenkor nem csak a Down kórra szűrünk. Legalább ilyen fontosságú az Edwards és Patau kórok szűrése is. Magzati kockázatbecsléses  vizsgálataink szoros együttműködésben történnek meg nőgyógyászainkkal. Ilyen vizsgálataink: Kombinált  teszt, Quartett teszt, Szekvenciális -és Integrált teszt.

Pozitív magzati kockázatbecslések esetén , vagy az azonnali biztosabb eredmény érdekében  lehetőség van  sokkal pontosabb genetikai vizsgálatok – ún. prenatális tesztek- elvégzésére is, melyek az anyai vérben keringő magzati DNS –t közvetlenül vizsgálják.  Ezek közül a Prena teszt és Panoráma teszt is elérhető rendelőnkben.

“Szeresd egészségedet, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő.
Őrizd szüleid egészségét! – mert a múlton épül fel a jelen és a jövő.”
Bárczi Gusztáv

Virág Judit

Virág Judit

Vezető ápoló, laboratóriumi asszisztens

Segíthetünk? Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!