Halasztható-e a rendszeres PSA ellenőrzés a Covid-19 járvány miatt?

A PSA vizsgálat a szélsőségesen magas 20 feletti értéket kivéve önmagában keveset mond.
Az ok, hogy többféle prostata betegségben megemelkedhet. Sokkal értékesebb a változások tendenciája, ehhez viszont több PSA mérés szükséges. Ha gyorsan emelkedik, például fél év alatt megduplázódik, az gyanús prostata rákra, viszont ha egyszer emelkedik, egyszer meg spontán csökken az inkább gyulladásra jellemző. Az időskorú prostata nagyobbodás lassú emelkedést okoz, magasabb értékek akár évekig is fennállnak. Az ilyen hosszú, sőt akár évtizedekig fennálló magasabb PSA ellene szól a prostata ráknak, hiszen az romlik, és ennyi idő alatt már más tüneteket is hozna. Egy szó, mint száz, ha a betegnek már a covid járvány előtt rendszeres PSA ellenőrzést javasoltak, akkor azt folytatni kell. Igen ám, de a vérvétel lehetősége elveszett, mert társadalmi szinten a járvány kezelése fontosabb. Itt az egyén érdeke sajnos szembekerül a társadalmival, ezt az ellentmondást fel kell oldanunk!
Ront az egyén helyzetén, hogy még nyitva is lennének a megszokott vizsgálati helyek, félünk odamenni, keveredni a betegek tömegével, mert megfertőződhetünk, márpedig a bajt nem szabad tetézi. Súlyosbítja a problémát, hogy PSA vizsgálatot általában idősebb betegeken végzünk, akik fenyegetettek a járvány miatt. A megoldás, olyan alacsony
betegforgalmú rendelésekhez fordulni, ahol végeznek PSA vizsgálatot és a pontos időre behívott beteg, más pácienssel nem találkozik. Külön előny, ha ebben a rendelésben értékelik is az eredményt és ha szükséges akkor urológiai szakorvosi vizsgálat is megszervezhető.