A terhesgondozás menete

A terhesgondozás törvényben előírt kötelező feladat, melyet szülész-nőgyógyász szakorvos, háziorvos és védőnő végez. A terhesgondozás intézménye rendkívüli mértékben hozzájárult ahhoz, hogy világviszonylatban is alacsony lehessen Magyarországon az anyai és magzati-újszülöttkori halálozási és megbetegedési statisztika.

Nagyon fontos, hogy a kismama pontosan kövesse a gondozó orvosa és a védőnő utasításait, valamint mindig tisztában legyen a terhességi korral, mivel a vizsgálatok a terhesség korához vannak igazítva. Az alábbiakban tájékoztató jelleggel bemutatásra kerülnek a várandósság időtartama alatt a Magyarországon kötelezően elvégzendő, és ajánlott vizsgálatok, áttekintve a terhesgondozás tipikus menetét.

Természetesen ez a leírás az egészséges terheseknek ajánlott 40 hetes programot tartalmazza, melytől egyedi esetekben akár számottevő eltérés is lehetséges.

A terhes gondozásról általában elmondható, hogy a

28. hétig 4 hetente,
35. hétig 3 hetente
36 – 40. hétig 1 hetente
40. héttől naponta ajánlott a terhes gondozáson való részvétel.

Minden terhes gondozáskor testsúly- és vérnyomásmérés történik, valamint tapintással megállapítjuk a magzat hozzávetőleges helyzetét, a méh növekedését, tónusát. A terhesség alatt fontos a folyamatos fogászati kontroll, amely a terhesség ideje alatt biztosított pácienseknek a területileg illetékes helyen ingyenes, természetesen a kismama korábbi fogorvosa is elvégezheti a kontrollokat és a szükséges kezeléseket. A terhesgondozás során legalább egy alkalommal ajánlatos részt venni belgyógyászati illetve EKG vizsgálaton is, amelyet a területileg illetékes helyen a védőnő és a háziorvos irányítása mellett lehet elvégeztetni.

Diétáról, gyógyszerekről, vitaminokról

Fontos megemlíteni az egészséges életmódra törekvést: teljes dohányzási és drog tilalom, egyéb élvezeti szerek – kávé, tea – mértékletes fogyasztása. Megfelelő mennyiségű alvás, pihenés és nem megerőltető, de rendszeres testmozgás. A terhesség alatt ajánlatos bizonyos vitaminkomplex készítmények használata amennyiben a páciens ezt tolerálja, és ez nem okoz külön panaszt, kielégítő táplálék bevitel, zöldség, gyümölcs fogyasztása mellett e készítmény önmagában elegendő lehet. Ajánlatos a folyamatos magnézium-bevitel a panaszoktól függő mennyiségben. Az első harmadban folsav a későbbiekben fluor bevitel illetve folyamatos kalcium és vasbevitel indokolt lehet. Jódhiányos területeken a jód pótlásról is gondoskodni kell. Fontos hangsúlyt fordítani a megfelelő diétára is: a cukrozott és szénsavas üdítőitalok kerülendőek. Mivel a terhesség és a cukorháztartás összefüggése szoros, alapvetően fontos, hogy kerüljük a szénhidrát dús étkezéseket: krumpli, tészta, kenyér, sütemények és cukor valamint üdítőitalok szerepelnek ezek között. Ugyanakkor fordítsunk hangsúlyt a bő folyadék, fehérje és rostbevitelre: szénsavmentes ásványvíz esetleg 100%os nem cukrozott gyümölcslevek, gyümölcsök, tejtermékek, sajtok, fehér zsírszegény húsok, rost dús gabona készítmények esetleg búzakorpa, búzacsira és müzli formájában. Lehetőleg kerüljünk minden vegyszer és gyógyszer bevitelt, illetve, azt egyeztessük a kezelőorvossal.

A terhesgondozás menete részletesebben (megjelenések, vérvételek, ultrahangvizsgálatok)

I. megjelenés
A terhesség tényének megállapítása. Rákszűréshez kenetvétel amennyiben az egy éven belül negatív eredménnyel nem történt, a terhességről szóló igazolás kiadása, mellyel a területileg illetékes Védőnői Szolgálatot kell felkeresni a gondozásba vétel céljából. A gondozásba vétel alkalmával történik a kórelőzmény felvétele is (előző betegségek, műtétek, terhességek, stb.).

I. vérvétel
A terhesség megállapítását követően, de legkésőbb a 12. hétig. Vérkép (hemoglobin, haematocrit, thrombocita) éhgyomri vércukor, vizeletvizsgálat, vércsoport, vércsoport ellenanyag, Wassermann (vérbaj-szűrés), HBsAg (hepatitis szűrés). Szükség esetén: esetleg TORCH vizsgálat (Toxoplasmosis, Rubeola, Chlamydia, esetleg cytomegalovírus, AIDS virus vizsgálat, kanyaró elleni védettség vizsgálata). Helye: A területileg illetékes családorvos terhesgondozói hálózat beutalójával, klinikai, vagy lakhelye szerinti laboratóriumban.

II. vérvétel
Időpontja: terhesség 12-13. hetében. Itt nagyon fontos a pontosság. A terhesgondozás során javasolt a Down-kór és egyéb kromoszóma rendellenesség anyai vérből történő szűrése (kombinált teszt, esetleg a 16. héten kvartett teszt, integrált teszt). A legkorszerűbb, anyai vérből történő, magzati DNS-alapú, úgynevezett NIPT (non-invasiv prenatal testing) vizsgálatokra a 12-20. terhességi hét között kerülhet sor.

III. vérvétel
Időpontja: a terhesség 24. hetében. Vérkép ellenőrzés, máj- és vesefunkció, Rh-ellenanyag szűrés (csak Rh negatív anyáknál), terheléses vércukor vizsgálat (OGTT). A terheléses vércukor vizsgálat nagyon fontos, a látens terhességi cukorbetegséget szűrjük vele. Egy éhgyomri vércukor és 75 vagy labortól függően 100 gramm cukrot tartalmazó szirup megivása utáni két órás vércukor eredmény összehasonlításából tudunk következtetni a szénhidrát anyagcserére. Néhány fontos dolog a terheléses vércukor vizsgálattal kapcsolatban: Ha valakinek a vizsgálat előtt jelentősen kóros éhgyomri vércukorértéket mértek, nem ajánlatos elvégezni a cukorterhelést, konzultáljon kezelőorvosával. A vizsgálat előtti este még 8 óra előtt mindenképpen vacsorázzunk, de ne túl szénhidrát dúsat, utána reggelig éhgyomorra kell maradni. A cukorszirup elfogyasztásához tanácsoljuk, hogy hozzanak magukkal egy kis citromlevet, hogy azzal ízesítsék. A citromlé nem befolyásolja a vizsgálatot.

IV. vérvétel
Ideje: 36. héten. Vérkép, ellenanyag, vizelet,

I. ultrahang
Időpontja: 6-9. hét, ha túl korai, akkor kevesebb információval szolgál: A terhesség megállapítása céljából: Van-e terhesség, Hány embrió van? vérömleny vagy egyéb kóros látható-e? Szívműködés látható-e?

II. ultrahang
Időpontja: 12. héten (11. – 13. hét végéig). Mit vizsgálunk? Az embrió életjelenségét, fejlődési ütemét, méretét, valamint a nyaki bőrredő vastagságát is megmérjük (bizonyos kromoszómális rendellenességeknél vastagabb az átlagosnál).

III. ultrahang (genetikai ultrahangvizsgálat)
Időpontja: Terhességének 18-20. hete között, az AFP eredmény vagy integrált teszt kockázatbecslés birtokában. A legfontosabb szűrő jellegű ultrahangvizsgálat. Mit vizsgálnak? A fejlődés ütemét, a magzati méreteket, a méhlepény helyzetét, a magzatvíz mennyiségét. Szisztematikusan áttekintik anatómiai viszonyokat, a végtagokat, az ajakívet, a belső szerveket és célzottan keresik a fejlődési rendellenességeket. Az ekkor elvégzett hivatalos ultrahangvizsgálatot követően a további ultrahangvizsgálatok elsődleges célja, nem elsősorban a malformáciok kiszűrése mivel ezt követően már beavatkozásra kevés lehetőség adott és a legtöbb malformáció ekkor már felismerhető. Ebben a korban, ideális esetben már megállapítható a magzat neme.

IV. ultrahang vizsgálat:
Ideje: 31-32. héten. Mit vizsgálunk? Elsősorban a magzat méreteit, fejlődési ütemét, helyzetét, a méhlepény érettségét és a magzatvíz mennyiségét. Az anatómiai eltérések vizsgálatára ilyenkor már kisebb hangsúlyt fektetünk, hiszen a genetikai ultrahang idején a magzat mérete ideálisabb a fejlődési rendellenességek szűrésére és ekkor már lényegi eltérés nincs a 2 hónappal korábbihoz képest.

IV. ultrahang vizsgálat:
Ideje: 36-38. héten. Mit vizsgálunk? A magzat méreteit (becsült súlyát), elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, valamint a méhlepény állapotát, előző császármetszés hegvastagságát. Amennyiben valamilyen kórosat észlelünk: Kevesebb magzatvíz, III. fokban érett lepény vagy nem megfelelő magzati fejlődési ütem úgy a magzati ereken áramlásmérést BF-vizsgálatot (ún.blood- flowmetriát) is végzünk, vagy további vizsgálatokat rendelünk el.

Terhesgondozás folyamata a 35. héttől
A 35-től a 40. hétig hetente egyszer ajánlott az ún. NST ( non stress teszt) magzati szívhang és magzatmozgás regisztrációs vizsgálat, amelyet vérnyomásméréssel, illetve a méhszáj ellenőrzéssel- hüvelyi vizsgálat formájában-kötünk össze. Amennyiben 10 napon belül a védőnőnél vagy egyéb helyen nem történt vizeletvizsgálat és testsúlymérés akkor ilyenkor az is történik, ehhez hozni kell vizeletmintát tisztára mosott üvegben. A 35-40. héten, szükség esetén 2 alkalommal is meg kell jelenni NST vizsgálaton, de ezt csak fokozott kockázat esetén indokolt. A 40. héttől naponta meg kell jelenni NST- illetve amnioszkopos vizsgálaton. Terminus közelében, illetve terminustúllépés esetén a kezelőorvos javallatára osztályos felvétel is szükségessé válhat.

Egyéb vizsgálatok amelyek a terhesgondozás során végzünk:

  • A terhesség első harmadában rákszűrés végzendő (amennyiben egy éven belül nem történt, negatív eredménnyel), ezt szerencsésebb a nem terhes időszakra időzíteni.
  • Panaszok esetén hüvelyi vizsgálat- illetve feltárás történik, mellyel megállapítható a méhszáj állapota, valamint a magzat elöl fekvő részének a helyzete.
  • A terhesgondozás folyamán, szükség esetén a hüvelyből vagy a méhszájból tenyésztésre kenetet veszünk, mikrobiológiai vizsgálatra, vagy un páfránylevél tesztet, végzünk a magzatvíz szivárgás tényének eldöntésére.
  • Idősebb anyai életkor (35 felett) illetve terhelő kórelőzmény esetén szükséges a genetikai tanácsadás. Magzatvíz vétel (ún. amniocentézis 16.-18. héten), köldökzsinór vérvétel vagy chorionboholy mintavételezés (10-12. héten) akkor szükséges, ha a genetikai kockázat nagyon magas és a magzati sejteket közvetlenül kell vizsgálni. E vizsgálatok napjainkban egyre inkább háttérbe szorulnak, mert elsősorban a NIPT-teszteket részesítjük előnyben.
  • Szükség esetén vizsgálható egyes magzatra ártalmas vírusos fertőzések (Rubeola, kanyaró, mumpsz, toxoplazma) elleni védettség vagy fertőzöttség igazolása.
  • Magzatmozgás számolását minden kismama maga is el tudja végezni. A 32. héttől kezdve ajánlott naponta 2-3 alkalommal megszámolni a 30 perc alatt érzett magzatmozgások számát és azt regisztrálni. Több alkalommal (stimuláció,mozgás után is) észlelt 5-nél kevesebb mozgás a magzat állapotának rosszabbodásának intő jele lehet, melyet jelezni kell kezelő orvosának.
  • Terminustúllépés vagy pozitív NST-FTT esetén oxitocin terheléses tesztet (ún. OTT) végzünk a méh oxitocin érzékenységének, a méhlepény és a magzat keringési kapacitásának megítélésére szolgál. Magzatvíz színének vizsgálata (amnioszkópia) nyitott méhszáj esetén végezhető, mely a magzat méhen belüli állapotára utal. Általában terminus túllépés esetén, illetve megindult szüléskor a szülőszobai felvételnél kerül rá sor.