STD szűrés

[vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” css=”.vc_custom_1575627686016{margin-top: -260px !important;}”][vc_column offset=”vc_hidden-sm vc_hidden-xs”][vc_single_image image=”1483″ img_size=”1920×900″][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” css=”.vc_custom_1576067975016{margin-top: 80px !important;}”][vc_column offset=”vc_hidden-lg vc_hidden-md”][vc_single_image image=”1483″ img_size=”1920×900″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A szíved is fontos!

A COVID-járvány zajlásával egyidejűleg egyre többet tudunk a SARS-CoV-2 vírus viselkedéséről, ennek kapcsán egyre több közlemény lát napvilágot, amelyben a SARS-CoV-2 vírus potenciális szívkárosító hatásait és a COVID-19 betegség szívérintettségét kutatják [1-3].

A kutatások eredménye alapján ilyen szívkárosító hatások lehetnek:

szívizomgyulladás
szívburokgyulladás
szívelégtelenség
akut koronária szindróma
szívritmuszavarok
COVID-ellenes gyógyszerek (azitromicin, (hidroxi)klorokvin, szteroidok stb) szívet érintő mellékhatásai
Ezeknek köszönhetően az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) ajánlást fogalmazott meg a koronavírus fertőzésen átesett sportolók kardiológiai kivizsgálását illetően, amelynek lényege, hogy a sportoló a sporttevékenységhez csak előzetes kardiológiai kivizsgálást követően térhet vissza. A kivizsgálási protokoll (lásd a mellékelt ábrán) mindenkinél javasol szakorvosi konzultációt, nyugalmi 12-elvezetéses EKG-t és szívultrahang vizsgálatot (a szíveredetű szervi elváltozások tanulmányozására), emellett élsportolóknál troponin laborvizsgálatot (a szívkárosodást jelző specifikus laborparaméter), és normális troponin szint esetén terheléses EKG elvégzését is a szív terhelés alatti viselkedésének vizsgálatára.

A Globe Medical magánklinika kardiológiai rendelésén a fent említett vizsgálatok mindegyikét (nyugalmi 12-elvezetéses EKG, szívultrahang csúcskategóriás készülékkel, troponin szint mérés, terheléses EKG) el tudjuk végezni Önnél (vagy nagykorú gyermekénél) nagy tapasztalattal rendelkező kardiológus szakorvosaink segítségével.

A szerző megjegyzése: az ajánlás különbséget tesz élsportolók és nem élsportolók között (feltehetően a sportteljesítmény során a szívet érő terhelés nagysága, és az állami egészségügyben az erőforrások szűkössége alapján). Ugyanakkor véleményem szerint két teljesen eltérő populációról van szó, amely nem összehasonlítható egymással: az amatőr sportolók között több a magasabb életkorú páciens, akiknek az általános egészségi állapota és az edzettségi szintje rosszabb lehet, a szív-érrendszeri kockázatot fokozó társbetegségeik lehetnek (pl. dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, hormonális problémák stb.), fel nem ismert vagy ismert szív-érrendszeri betegség(ek)ben szenvedhetnek, a szívműködést befolyásoló gyógyszereket szedhetnek stb. Tehát az ajánlásban megfogalmazottaktól eltérő szempontok alapján, de hasonlóan magas (vagy akár magasabb) kockázatnak lehetnek kitéve a szív tekintetében koronavírus fertőzés után. Ezért amatőr sportolóknál is hasonló alaposságú kardiológiai kivizsgálást javaslok, mint az élsportolóknál.

Szeretettel várjuk Önt/Önöket a kardiológiai szakrendeléseinken!

Jó egészséget kívánok Önnek!

Mikle Róbert

kardiológus főorvos

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556152/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7480628/
https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/07/research-reveals-heart-complications-covid-19-patients
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1846″][/vc_column][/vc_row]