Változókor, menopauza

Mit jelent?

Azt az időszakot hívjuk így, amikor haladunk a termékenységünk eltűnése felé.

40-60 éves kor között a termékenység csökken, majd teljesen eltűnik. Maga a folyamat nagyjából 15 évig tart. Az utolsó vérzést hívjuk menopauzának.

Európában átlagosan 52 éves korra tehető a termékenység végleges, teljes eltűnése, de persze, ahogy az első menstruáció úgy ennek az időpontja is változik.

Ha 45 éves kor előtt jelentkeznek a tünetek, mint az elmaradozó menstruáció, vagy vészesen csökkenő ciklushossz, akkor lehet gyanakodni kóros folyamatokra, (ilyen lehet a korai petefészek kimerülés) melyek mindegyike kezelést igényel, vizsgálni kell.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy megtörtént a menopauza?

Általában ha egy éve nem volt ovuláció, és menstruáció, akkor már eltűnt a termékenység, a petefészek hormonok termelődése leállt és nem lehetséges a teherbe esés. 

Premenopauza: utolsó vérzést megelőző időszak. Az utolsó egy-két évet premenopauzának nevezik, ez az utolsó vérzéssel ér véget. A tüszőhormon termelés hullámzóvá válik, megszűnik az ovuláció, és a sárgatest hormon termelése.

Menopauza tünetei:

Ciklusok lerövidülnek. A folyamat hasonló mint szoptatás után.
Össze-vissza ciklusok, vérzés alakul ki, mivel a hormonszint csökken.

Hőhullámok, izzadás alakulhat ki ugyanis a  petefészek hormonok leálltával a pajzsmirigy működése is változik, ami felelős a hűtőháztartás szabályozásáért is. 

Idegrendszeri változások alakulhatnak ki. Folyamatos PMS érzés idegesség, álmatlanság, fokozott szívdobogás, melyhez részben a pajzsmirigyműködés is hozzájárul. 

A ciklus felborulásával előfordulhat hízás, hajhullás ugyanis az ösztrogén termelés leáll.

Jellemző tünet még a hüvelyszárasság és a libidócsökkenés. Az ösztrogén lecsökkenésének következménye az is, hogy a vérzés kevesebb ideig tart, rózsaszínesebb továbbá a csontsűrűség csökkenéséért is ez a folyamat a felelős.